– Målet är alltid att hjälpa våra patienter framåt. Aldrig att ställa en viss diagnos. De patienter som kommer till oss har svårigheter i vardagen och det finns en misstanke om NP-problematik, såsom ADHD/ADD eller autism. Vårt jobb är att ta reda på om misstanken stämmer så att personen kan få rätt stöd och behandling, säger Lina Wester Gottlieb, verksamhetschef på Modigo.
Komplexa utredningar
Ännu finns inga blodprov, röntgen eller liknande som visar om en person har ADHD eller autism. Istället består en neuropsykiatrisk utredning av att ett team med psykolog och specialistläkare i psykiatri samlar in uppgifter om patientens svårigheter och styrkor. Dessa stäms sedan av mot tydligt uppsatta kriterier i vårdens diagnosmanual för neuropsykiatriska diagnoser, DSM-5.
Det är stränga kriterier för att inte klassificera normala variationer som en funktionsnedsättning.
– Många kan känna igen sig i delar av exempelvis ADHD – men det betyder inte att man har diagnosen. Kvalitet i utredningar handlar om att ta in tillräckligt med information och kunna göra en kvalificerad bedömning. Det är en komplex process som kräver både erfarenhet och tid, förklarar Lina.

Lina Wester Gottlieb, verksamhetschef Modigo neuropsykiatri.
Erfaren personal – och uppdaterade arbetssätt
Alla psykologer på Modigo har arbetat länge med utredningar. Det ger rutin och trygghet att ta sig an uppgiften. Men lika viktigt är att de jobbar efter tydliga arbetssätt och rutiner som revideras löpande för att vara uppdaterade med riktlinjer och forskning, understryker Lina.
– Man ska alltid möta kvalitet på Modigo, oberoende av vem man träffar. För att hålla oss ajour uppdaterar vi årligen våra vårdprogram.
Kärnan är besök på plats
I en utredning ingår många olika moment. Patienten träffar psykolog och läkare för tester och undersökning, svarar på olika skattningsformulär och psykologen prata med anhöriga och skola. Därefter utvärderar psykologen och läkaren resultat, drar slutsats och dokumenterar.
Digital kontakt är ofta bra och underlättar för både patient och vårdgivare. Därför har Modigo utvecklat en egen app där mycket kontakt sker. Men den kan inte ersätta alla besök på mottagning, betonar Lina.
– Kärnan i våra utredningar är det fysiska mötet mellan patient och psykolog och patient och läkare. Det ger information som är svår eller omöjlig att få in digitalt.
Problem kan bero på annat
I en utredning på Modigo medverkar alltid både psykolog och specialistläkare i psykiatri. Läkarens främsta uppgift är att ta ställning till om svårigheterna bättre kan förklaras av något annat, såsom kroppslig sjukdom.
– Att göra en ordentlig differentialdiagnostisk utredning är avgörande för att kunna ställa diagnos. Till exempel kan traumatiska livserfarenheter ge symtom som liknar ADHD. Det är också vanligt att man har psykisk ohälsa såsom depression, ångest eller stress som påverkar livet mycket och komplicerar bilden, säger Lina.
Mer än en NP-diagnos? – bred frågeställning
Det är också vanligt att personer med en neuropsykiatrisk diagnos även har en annan neuropsykiatrisk diagnos. Därför är det viktigt att inte begränsa utredningen till en viss frågeställning, såsom ADHD.
– Att göra breda neuropsykiatriska utredningar innebär kvalitet. Patienten gynnas när vi kartlägger hela bilden, säger Lina.
Nära gränsen
Extra komplicerade ärenden, till exempel patienter som ligger nära gränsen för diagnos, kan tas upp i handledning där flera kollegor på Modigo deltar och ger sin input.
– Vi vill varken sätta för många eller för få diagnoser. Vi jobbar med kvalitet för att sätta korrekta diagnoser. Kvalitet är utredningar som hjälper patienten framåt, säger Lina.
Kvalitet i ADHD- och autismutredningar på Modigo
- Erfaren personal. Våra medarbetare har arbetat länge med utredningar.
- Kärnan är fysiska besök. Varje patient har sitt eget utredningsteam med psykolog och specialistläkare. Teamet träffar patienten på mottagning för läkarundersökning och psykologbesök med tester. Det är kärnan i utredningen och kan inte göras på distans med bibehållen kvalitet. I övrigt hörs vi gärna via Modigo-appen!
- Tillräckligt med tid. Vi träffar patienterna så mycket som behövs för att kunna göra en kvalitativ bedömning. Krävs fler besök, bokas det.
- Breda utredningar. Vi vill hjälpa våra patienter framåt – det gör vi bäst när vi ser en större bild, inte enskilda diagnoser.
- Starka tillsammans. Vi är många kollegor och har struktur för att hålla oss uppdaterade. Vi hjälper varandra i komplexa ärenden.